Matsvinn och Bäst-före-datum!

Nu på morgonen kokade vi ägg som hade bäst-före-datum 14 oktober.
Och vet ni, de smakade utmärkt! Det fick mig att tänk på människor runt omkring mig som jag vet slänger matvaror, så fort datumet har passerat.

Jag förstår inte alls grejen. Det är väl inte särskilt svårt att lita på sina egna sinnen? Luktar inte äggen illa (och jag lovar, de luktar verkligen ILLA när de är dåliga!) eller mjölken surt, varför får man för sig att man ska slänga det?

Ibland ställer jag frågan; Om bäst-före-datum inte har passerats, men mjölken ändå har blivit dålig (pga rötmånad/felhantering m.m) dricker du den ändå? Oftast vet de inte vad de ska svara. Eller så får man höra att det inte är samma sak.

Den totala mängden matavfall i Sverige är 995.000 ton/år (!)
Varav ca 35 % uppskattas som onödigt (sådant som skulle kunna hantera/använda/laga). Det är ju helt sjukt! Tänk hur många människor som skulle kunna äta sig mätta? Och vad det skulle göra för miljön, om vi faktiskt tog till vara på mer (eller köpte/lagade mindre).

agg

Skänka mat till behövande!

När man var liten och inte åt upp maten, var det ju inte ovanligt att man fick höra:
”Tänk på barnen i Afrika”. Nu var det ju (tyvärr) inte så att man skickade överbliven middag, med långväga post, men tanken är ju god.

I Frankrike införde man, tidigare i går, ett förbud för matbutiker att slänga livsmedel!
Istället måste butikscheferna teckna avtal med välgörenhetsorganisationer och skänka maten till behövande. Ett fantastiskt initiativ, om du frågar mig!

Mejeriprodukter är tydligen bland det vanligaste hushållen häller ut.
Återigen, lukta, smaka, titta. Mjölk kan hålla minst en vecka efter bäst-före-datumet.

Annars gör man som min mormor brukade göra förr (och som jag faktiskt gör numera): Hällde flera veckor gammal vispgrädde i kaffet (utan att lukta på den). Och när den skar sig i kaffet sa hon:
”Äh, det är ingen fara med den. Den är bara lite draaagen!”  😀

Är ni bra på att lukta/smaka innan ni slänger saker från kylskåpet?

 

21 kommentarer

 1. Alltså jag har tom börjat äta köttfärs efter sista förbrukningsdagen. Inte långt efter, men dagen efter liksom. Är den fortfarande rosa och luktar gott är det idioti att slänga den! När jag ska använda havregrädde som stått öppnad i kylen häller jag först upp den i ett glas, så jag inte rikserar att hälla dålig grädde direkt i grytan. Då får man chans att både lukta, smaka och titta. Den enda mat jag slänger är mat som är uppenbart rutten, möglig eller skrumpen. Och matlådor som stått för länge, dom vågar jag inte äta. Men hade rotselleri som var möglig på skalet i soppan häromdagen. Skart bort lite extra tjockt bara, mitten av roten var ju hur fin och ätlig som helst 🙂

 2. Försöker också vara noga med att inte slänga mat. Håller med dig i allt du skriver: Luktar det eller smakar det inte konstigt är det inget fel på maten trots att datumet är passerat. När jag jobbade på förskola förr blev det nästan alltid massor av mat över. Någon dum regel sa att den maten fick lov att kastas. Helt hemskt!

 3. Jag försöker slänga så lite som möjligt. Eftersom jag gör matlistor varje vecka så köps det inte så mycket extra av tex mejeriprodukter. Jag är lite kinkig när det gäller ”gammal” mat, så jag åker hellre inom den lokala affären på väg hem från jobbet och ”små handlar” än att handla på mig en massa som inte kanske går åt.

 4. Jag luktar och smakar i stort sett på allt.
  Ägg i kylskåp med spetsiga delen neråt kan klara sig 2-3 månader, men som du sa om det är dåligt då luktar det.

   1. Jag läste för länge sen om det och om du förvarar äggen med den spetsiga delen neråt så hamnar luftblåsan, inne i ägget, överst och förhindrar kontakt mellan äggula och skal, eftersom äggulan flyter uppåt med tiden. På så sätt så kan de hålla 2-3 månader, efter värpdagen.

 5. Intressant! Jag har blivit duktigare på att behålla sådant som gått ut, jag luktar, testar och funkar det så funkar det. Ägg kan man ha kvar en månad efter bäst före datumet gått ut! Det är mycket man inte medveten om tror jag…
  kraaam

 6. Jag måste nog svara att det beror på varan. Det är en skillnad mellan bäst-före datum och sista förbrukningsdag. Jag slänger fisk och skaldjur, men inte t.ex mejeriprodukter och ägg. Jag brukar nog testa mig fram. Sen är det ju inte precis så att bara för att klockan slår tolv och datumet ändras att matvaran på minuten blir dålig 🙂

 7. Jag slänger sånt som är uppenbart oätligt. Som typ hälften av alla avocado jag köper 😟 Annars luktar jag mycket. Är lite kinkig med kött som legat länge, men allt som går luktar och smakar jag på. Försöker också planera inköpen så att inte saker ska bli gamla.

 8. Jag luktar och smakar också på allt numera, och stirrar mig inte blind på datumet längre. Vissa grejer håller inte längre än sitt datum men väldigt mycket håller ju otroligt mycket längre än så. Bra inlägg!

 9. Slänger sällan nåt över huvudtaget, lagar till sånt som är på g att uppnå ”dåligt” och fryser in.
  Sparar slattar av mat, fryser in och använder som grund eller tillägg i matlagningen.

 10. Planerare som jag är gör jag matsedel och köper bara det vi planerar att äta. Vi slänger väldigt sällan mat. Finns det nåt där bästföredatum passerat luktar jag först och smakar sedan. Det mesta kan man äta bra mycket längre än vad bästföredatum säger.

 11. Jag är ju helt manisk vad gäller att äta upp allt. Många roliga maträtter har uppkommit på grund av mitt behov att ”rensa skåpen”. Haha…

 12. Jag var mycket kinkigare förut men har blivit mycket bättre nu. Men 4 stycken i familjen och två som har matlådor varje dag blir det dock sällan mat över.
  En bra grej som lunchrestaurangen vid jobbet gör är att de efter 14 säljer ut den överblivna maten från lunchen till halva priset. Perfekt om man vill slippa laga mat på kvällen.

 13. Vi kollar Alltid om maten verkar okej, skiter fullständigt i vad det står på förpackningen! Det är samtal kring sånt här man borde ha mer av i skolan. Hushållning, samtal om mat och matvaror, naturen… Tur att vi kan använda våra sociala kanaler till att kanske få folk att tänka om 😀 *tummen upp*

  Svar: Hehe jag brukar inte heller kolla väderprognoserna (om jag inte har ett viktigt fotojobb ute). Dels för att jag ju ändå inte kan påverka vädret så det spelar inte så stor roll vad det blir, dels för att jag gillar att bli överraskad med trevliga saker som snö 😀

 14. Hatar att slänga mat!!! Ägg håller sig åtm 2 månader i rumsteperatur, med spetsen neråt 🙂

  Handlar oxå mycket på 30% i närbutiken, kan laga det till mat samma eller nästa dag och så behöver inte butiken kasta boort helt bra varor.

  Jag tycker vi kunde ge bort varor som går ut i affären till behövande runtom.

 15. Jag tycker verkligen illa om att slänga mat, kläder och allt annat som inte är nåt fel på. Mat skulle jag aldrig slänga bara för datumet gått ut om det fortfarande smakar ok. Med lite planering är det inte så mycket jobb att faktiskt göra av med allt i tid. Vad gäller avlagda kläder och andra saker så brukar jag ge bort, skänka till välgörenhet, lämna till second hand osv. Tycker själv att det är ganska kul att handla så.
  Sen tycker jag att det är ett stort problem att livsmedelsindustrin sätter datumen så snävt så att maten ofta är hållbar långt efter att datumet gått ut. Det i sig triggar ju ett konstigt beteende hos konsumenten.

 16. Det gör ont i hela mig att slänga mat och faktiskt slänger jag nästan ingenting. Utom tyvärr de avokados som är mögliga när man öppnar dem (nyköpta) eller tomater som är mögliga på undersidan och som man inte kunde se när man köpte (nackdelen med ekologiskt…tyvärr) . I övrigt fryser jag mjölken som är över när vi ska resa bort och äter finns-i-kylen-middag när jag tycker det börjar ansamlas för mycket därinne. Datum tittar jag mest på när det gäller salmalax… men det är så gott så det finns ingen risk att det ligger och blir gammalt 🙂

 17. Jag önskar SÅ att jag vore bättre på detta. Tyvärr är jag lite av en slav under bäst-före datum (även om jag är snäppet bättre nu än förr). Just ägg och mejerier är jag dock inte så kinkig med men kyckling, kött och fisk vill jag helst inte äta om någon skrivit på förpackningen (om en förpackning finns) att jag ej bör äta efter ett visst datum. Något för mig att jobba på.

 18. haha. Bra mormor! Jag kollar i princip aldrig på datumen. jag luktar och tittar. Och smakar. 🙂 Avskyr att slänga mat! Går nästan alltid att använda till något även om det inte ser ”tjusigt” ut. Mjölkprodukter har vi i princip aldrig och jag inbillar mig att de växtbaserade alternativen håller bättre. (?)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.