Löparskor – Det har hänt något!

Det går inte riktigt att sätta fingret på vad…
Under vinterns (mer elle mindre) löparuppehåll, har det hänt någonting.  Med mig eller med mitt löpsteg, jag vet inte vilket? Häromdagen sprang jag med mina Asics och kom på mig själv att tänka:
– Men hallå… Varför känns skorna så himla tunga?!”

Tanken när jag köpte dem, var ju att införskaffa ett par löparskor som var lite mer dämpade. Just för att klara av lite längre långpass. Däremot har faktiskt aldrig tanken slagit mig förut; att de har känts tunga. Så varför nu – nästan ett år senare?

Varför känns det bättre med lätta skor?

Den enda referensen jag har, är väl att när jag började springa igen för ett tag sedan, blev det (förvisso oplanerat) ett par oväntat snabba löppass i mina suuuperlätta ”Salming Xplore”.  (Jag och planering ni vet. Jag hade med dem i väskan för att köra pass på gymmet och så; ooops…!) Och efter det har det liksom rullat på med den typen av skor.

Passet tidigare i veckan (även det med bra känsla i benen) avverkade i mina Inov-8 Trailroc, med endast 3 mm drop. Och nu senast testade jag att springa i ett par neutrala, lite lättare Nike Free. Ett par skor jag inte ens hade tänkt ha som löparskor, utan som vardagsskor (men som nästan aldrig används till just det).

Utmanar jag ödet?

Nu funderar jag på om jag kanske jinxar hela min återuppstart av löpning, genom att springa med lättare skor och på så vis dra på mig skador?
Ett bättre annat alternativ hade kanske varit att försöka köpa ett par dämpade, fast ändå något lättare mängdskor än de Asics (GT-2000) som jag köpte…?

12 kommentarer

  1. Det är så svårt med löparskor tycker jag. Jag har inte ännu heller lyckats hitta det perfekta paret. Jag börjar ha lite panik över vilka skor jag ska springa mitt kommande maraton i. Borde jag också köpa ännu ett par och hoppas att de är skorna som är bra till maraton?

    1. Det är verkligen svårt, det där med skor! En del som jag har köpt kan jag springa jättelångt i direkt, utan att få skav/problem. Medan andra måste ”springas in”, eller t.o.m. aldrig blir riktigt bra. Jätteolika (tyvärr). 🙁

  2. Körde Asics DS-trainer länge och tyckte de var lätta. Sen hittade jag andra lättare favoriter, och när jag provade att springa i DS trainern för ett tag sen kändes de som traktorskor! Jätteklumpiga. Fast de ändå sägs vara hyfsat lätta. Skumt!

  3. Fast om det känns bra? Det borde vara okej. Kroppen borde ha sagt ifrån direkt annars. Kanske du kan variera lite för att vara på den säkra sidan? Jag kör själv på ETT PAR lätt löparskor till alla pass 🙂

    1. Jodå, än så länge känns det bra. 🙂 Men inbillar mig ändå att det kanske är lite dumt att inte varva med några lite mer dämpade skor…? I alla fall nu i början. (Som du själv skriver).

  4. Nu är jag ju lite insnöad på Asics av förklarliga skäl och kan verkligen rekommendera deras Noosa FF. Lätt men ändå rätt rejält dämpad. Lätt min favoritsko. Nu inser jag ju att du inte bad om tips på löparsko att köpa, men kunde liksom inte låta bli att nämna den ändå, haha 🙂

  5. Ja, svårt det där med skor. Vet precis vad du menar. Hoppas du hittar något mellanting 🙂 Har du anmält dig till helgen??;)

  6. Du kanske bara fått svagare ben?! Skämt å sido så märker jag sällan skillnad på vikten. Eller något annat heller, när jag väl sprungit ett par meter har jag redan glömt hur skorna innan kändes.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.