Springa med lätta skor!

Från att inte ha sprungit särskilt mycket alls (senaste månaderna), till att springa dryga 7 km med lätta, i princip odämpade skor från Salming…

En bra idé? Eh, förmodligen inte. De flesta av oss känner nog till där kloka råden, som gäller när man börjar springa med tunna skor; Att man ska börja springa x antal hundra meter (!) och sedan öka distansen… *harkel*  Didn´t do that.
Mina vader fick defenitivt jobba. Den saken är väldigt klar! #träningsvärkfromhell

Var de anledningen till att jag sprang snabbt?

Fast samtidigt funderar jag; det kanske var de där superlätta skorna, som faktiskt gjorde att det blev ett snabbt pass? Jag springer ju oftast kuperad terräng och då går det i princip alltid långsamt. Alternativt springer jag på grusväg och/eller asfalt med ganska dämpade skor.

Fast samtidigt; De skiljer kanske 100 gram per sko (eller vad det nu kan handla om?) Det borde väl inte göra så mycket, när benen totalt måste ”hantera” en sisådär 76.000 gram kropp? En piss i missisippi liksom. 😛
Fast ändå, att ha den där lätta känslan på fötterna kanske ändå påverkar en mentalt? Och VIPS så springer man snabbare?

Brukar ni ha lättare skor, när ni springer snabbare pass, såsom t.ex. intervaller?

.

8 kommentarer

  1. Kör alltid hyfsat lätta skor. Finns inget värre än traktordojor som liksom drar en ner mot marken. Kör samma hyfsat lätta även på marathon. Nu återstår att se om det blir traktorskor till ultravasan. Folk säger att det är skönt med ombonat när man ska trampa runt i nio mil… Fast det tar emot!

  2. Ja absolut!!! Men som med mycket annat så gäller det att vänja kroppen successivt. 🙂 Och som Anna skrivit ovan så beror det ju på vad man ska göra. 🙂

  3. nej nej, har inte ”råd” med flera olika par skor. jag kör med ett par Asics, till allt, stig/asfalt/grus. de är kanske mellanting, inte lätta inte tunga men kanske lite tyngre än medel.

  4. Ja men ja! Springer jag terräng gillar jag mina Inov-8 x-talon 212 som är fjäderlätta <3 Annars minns jag när jag sprang Göteborgsvarvet i FiveFingers, det gör jag kanske inte om. Men kortare pass och lopp är de som klippt och skuret för 🙂

  5. Jag brukar nog springa intervaller eller snabbare pass i lätt (are) skor. Mycket är säkert mentalt, jag vet inte om det egentligen spelar så stor roll, om det hjälper. Men känslan är annorlunda.

  6. Jag tycker att jag får ett lättare och bättre löpsteg i lätta skor, blir ju automatiskt lite mera fart då tänker jag. :-).

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.