31 jan

Nattens mästare

Det här med nätterna hos familjen Dahlbäck. Det har blivit som en hel ny årstid under ett år, jag menar – förr om tiden så sov jag på nätterna. Jag la mig ner, blundade, somnade och vaknade. Slut på natt.

Och nu? Inte riktigt. ”Jaha, nu är det stackars barnet vaket på nätterna igen” tänker kanske ni. Och ja, hon har väl sina stunder hon med, men framför allt är det alltså fortfarande maken det handlar om. Snart kanske vi ska se det här som en liten följetång? Låt mig lista några potentiella titlar på denna följetång:

”Den osalige vandraren och hans fru”

”Nätternas herre”

”Sömngång och fördom mot detta”

”Livet som medlare i De osagda ordens trädgård”

Ni förstår. Att det pratas hit och dit må väl vara. Det är ju mest roligt och man vaknar inte till så värst. Men detta flyttande av mig. ”Nu överdriver hon ju” tänker kanske du skeptiske och en och annan Jakob-försvarare.

Men för att ge ett exempel så vaknade jag då (återigen) igår natt. Och använd nu fantasin när ni läser detta, för det här med att vakna klockan 02.11 av att någon annan befinner sig under ens täcke (!), medan denne någon sakta och varsamt formar sina händer runt ens lår och försiktigt försöker flytta på det. Hur de sömniga stora händerna försöker och försöker med nya grepp, tills de sakta trevar sig ner mot vaden (fortfarande sker allt under täcket) och liksom klämmer till, för att i all förvirring försöka förstå vad det är denne någon känner. Här börjar man vakna till, skruva på sig och i sömnen ifrågasätta med ett ”vad gör du!?”, medan mumlet där under konstaterar att ”jag måste bara flytta på Edith”. Hur händerna fortsätter mot foten, samma procedur, för att sedan treva sig upp mot låret igen. Plötsligt stelna till, dyka upp ur täcket med sitt rufsiga huvud och fnissande konstatera att ”Tihi, det var ju ditt lår! Men? Var är då Edith…?”

I sin säng!? Som exakt varenda natt sedan november!?

Och om ni nu sitter där och ler lite i smyg, så vill jag bara förtydliga obehaget en gång till. Två varma händer. Som försiktigt kupar sig runt ens lår. Och sakta. Försöker lyfta det.

Det ni.

30 jan

Före/efter i hallen

Nu är vi framme vid lilla hallen! Det är väl egentligen inte så mycket att visa, men jag gör det ändå. I hallen har vi alltså rivit ut en garderob, tagit bort spaljén till höger, lagt golvvärme, bytt golv samt lagt nytt tak även där. Vi har köpt sittbänken Nordli från IKEA, beställt beslag och krokar, och sedan köpt rundstav och gjort en hatthylla. Sedan också då gjort en ny spaljé som flörtar med trappens ribbor.

Entrédörren vill vi också byta ut, men det får bli till sommaren när vi drar igång med utsidan.

Gillar mest vår nya pillerfikus! Gode Gud, låt den överleva. Amen. 

Hallen före:

Hall 2016

Under processen:

Hall 2016_1

Hall 2016_2

Hallen efter:

Hall jan 2017_6

Hall jan 2017_2

Hall jan 2017_5

Hall jan 2017_1

Hall jan 2017_4

Hall jan 2017

Hall jan 2017_3

29 jan

En lista om tid

→ Vad är ditt förhållande till tid?

Tycker väl som alla andra att den går alldeles för fort. Tänker och pratar mycket om den tror jag? ”Tänk att det är fyra månader sedan vi.. ”Minns du när…”Är klockan redan…!?”

→ Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Förmiddag! Mellan klockan 9-11 en ledig dag. Ljuset är som bäst, du är förhoppningsvis pigg, hela dagen ligger framför dig. Edith sover. Hehe skoja.

→ Vilken är den bästa veckodagen?

Jamen det måste väl ändå bli lördagen. Fredagen är ju härlig för att det är lite innan-helg-feeling, speciellt om du är ledig såklart. Men en vanlig vecka är det lördagen.

→ När går tiden som snabbast?

När man spelar The Sims. Vilket jag inte har gjort på flera år nu…!! Sorgligt. Men alltså timmarna när du pillrar på med hus… Kunde bränna av hela helgdagar i tonåren, i ett svep. Uppe i allrummet, med One Tree Hill på tvn. Inga måsten, inga krav. Bara jag, simsgubbarna och husen. Mmmmmmys.

→ När går tiden som långsammast?

När jag tränar eller när jag väntar på bussen (vi har ju bara en bil så den som jobbar åker oftast buss). HJÄLP vad man får räkna minuter.

→ Hur länge tar det för dig att sminka dig?

Fyra minuter. Har min lilla procedur som ändå går rätt snabbt. Bästa stunden i morgonritualen.

→ Vilken tidsepok skulle du vilja leva i?

1880-1900. Vet nu inte vad det räknas som för tidsepok, men har alltid sett mig på en blomstrande gård med grisar och kossor, långa kjolar med huckle och förkläde, hästar med vagnar och slitna läderresväskor på ångloksstationer. Jamen ni fattar. I min bild finns dock inget slit och kneg, dåliga skördeår, mammor som dör i barnsäng, alkoholiserade fäder som drack brännvin, osv. Bra sållat ändå.

→ Äter du snabbt eller långsamt?

Ganska normalt ändå tror jag. Är ju dock ett matvrak sedan gammalt. Kan äta långsamt bara för att ”njuta längre”.

Vad gillar du mest att lägga ner tid på?

Oroväckande att ”städa ifred” dyker upp i tanken här, men annars gillar jag mest familjehäng. Middag, snacks och spel. Allt man behöver.

Vad gillar du minst att lägga ner tid på?

Leta borttappade saker. Jag blir tokig! Rosenrasande! Vansinnig!

När vaknar och lägger du dig på vardagar?

Vaknar numera 06.30 eftersom jag tar bussen 07.10. I bästa fall sover Edith fortfarande, i sämsta fall… sover hon inte. Lägger mig i bästa fall kring 22.30, i sämsta fall… inte.

Vad skulle du gärna ha mer tid till?

Åh! Allt! Hinna vara mer med Edith utan att alltid ha sjuttioelva andra saker i huvudet, jag skulle gärna träna mer, skriva mer, jag skulle gärna lägga mer tid på trädgård (eller ”att skapa en elefantkyrkogård” som Jakob kallar min elefantöron…..), eller på att läsa. Skulle vilja ha så mycket lästid att jag faktiskt slukar någon faktabok också och inte bara romaner…..

Vad gjorde du för tre timmar sen?

Jag och Edith anlände precis till en cafékväll där mor och far sjöng med sin kör. Viktor och Sarita var också där, vilket var väldans trevligt eftersom de precis har varit i Marocko!

Vad händer de kommande tre timmarna?

Jag ska fortsätta se The Affair som jag började med nyss, och sedan ska jag soooova!

Var ser du dig själv om 10 år?

Om tio år är jag 36 år och då sitter jag här i januari och har precis firat jul i huset tillsammans med syskonen och alla Ediths kusiner, min lilla familj har förhoppningsvis blivit lite större och jag och Jakob har just fnissigt bokat en resa under våren för hela familjen att se fram emot, när barnen ändå har sportlov. Det är söndagkväll, barnen har precis självmant sagt ”god natt!” och somnat efter ett par kapitel Harry Potter, och jag förbereder mig inför morgondagens arbetsdag som jag nästan längtar efter. Frågor på det?

28 jan

Frukost och toalettfix

Något jag saknar med att inte vara föräldraledig är mina goda frukostar. När jag var hemma gjorde jag nästan alltid smoothie, mackor med pålägg, kokade ägg och så vidare. Nu? Nu får jag vara nöjd om jag äter en banan i farten. Jag orkar inte kliva upp tidigare än halv sju!? Inte nu när det fortfarande är minst ett Edith-uppvak per natt.

Men, de dagarna jag är ledig – då görs det frukost! Fortsätter köra på mina stabila smoothiesar, och oftast blir det thin crisp eller kavring med avocado eller ägg. Gillar för övrigt hur lätt det är att göra vegetariska frukostar.

Idag njuter vi egentligen av en lugn och härlig lördagsförmiddag framför nyhetsmorgon, meeeen… hehe. Vi som hade tänkt ta det lugnt med renoveringsfixandet en liten stund (åtminstone en vecka typ), fick plötsligt feeling för att ”gästtoan – den skulle ju ändå gå rätt snabbt och billigt att ändå få ganska många snäpp trevligare…!?”. Det är det här som är det farliga med att ha renoverat mycket och stort, då blir sådana här små projekt lite för enkla att starta igång. Så, vi bestämde oss att uppiffningen max fick kosta tusen kronor, vi gjorde en lista, och nu är Jakob och införskaffar färg och annat. Hehe. Så det blir eftermiddagens projekt.

Nä ni, nu är det kanske dags att hoppa ur myskläderna. Hoppas ni har en fin lördag!

Frukost_1

Frukost

27 jan

Stora blåbärsbullar

Fredag! Och solen skiner för första gången på flera dagar. Jag var alldeles pirrig igår över att vara långledig, efter flera dagar med både arbete och kvällsuppdrag. Det var städat hemma, vi hade färska blommor, och allt kändes bara så ljuvligt. Herman och Martin var förbi ett par timmar mitt på dagen och när E sedan sov sin eftermiddagslur så la jag mig på soffan och sov som en stock i en och en halv timme. Obeskrivligt skönt.

Och på kvällen såg jag klart senaste säsongen av Sherlock. Sjukt bra!? Jakob verkar ha tappat intresset men jag tycker det är kanon. Och härligt med liksom tre film-långa avsnitt. Sedan slut.

Är ni laddade för helg? Idag ska Jakob sluta tidigare för att vi ska och fredagsbada med Herman, Martin och Elina. Det var mina bästa fredagar när jag var liten, de när vi badade, åt taco och sedan hade fredagsmys framför Disneydags (#svenssonlivet). Angående badandet så är Jakob helsåld, haha. Jag började ju babysimma med E i höstas men började jobba preciiiis när vi skulle börja dyka. Så, Jakob tog något motvilligt över efter att jag hade sagt att han minsann kunde ge det en enda gång, och sedan har de badat allt vad de hunnit. Och snabbt var de anmälda till vårens fortsättningskurs. Men, nu vill jag alltså se frukten av mitt ”hälla-vatten-på-bakhuvudet-arbete” som vi jobbade med i flera veckor! Hon dyker ju och ”simmar” för fullt, enligt hennes fader.

Hur som helst, det jag egentligen skulle skriva om var ju receptet på stora blåbärsbullar som är perfekta att ha i frysen och sedan ta fram om man får oväntat besök, och servera med lite lättvispad grädde och kanske vaniljglass.

Det är helt enkelt en vanlig bullsats, och om man gör på en halvliter mjölk så blir det cirka fyra stora blåbärsrullar. Men gör det dubbla, när du lika gör!

Du behöver:

 • 5 deciliter mjölk
 • 50 gram jäst
 • 1.5 deciliter strösocker
 • 840 gram vetemjöl (14 dl)
 • 2 teskedar kardemumma
 • 0.5 teskedar salt
 • 150 gram rumsvarmt smör
 • blåbär (gärna färska, men annars tinade som gärna kan blandas med lite, lite potatismjöl)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (rumstempererad) och rör tills jästen lösts upp.
 3. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka ner det mjuka smöret.
 4. Blanda ihop till en deg och låt den knådas ordentligt, gärna 5-10 minuter i köksassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 min.
 5. Dela upp degen i lika delar, rulla ihop och kavla ut till en rund plätt. Sprid ut blåbär i mitten, strö rejält med socker över och vik in sidorna på degen lite över blåbären.
 6. Låt jäsa under duk i minst 15 min.
 7. Pensla kanterna med lite ägg och mjölk, sedan in i ugnen i cirka 20 minuter (eller tills de fått färg)
 8. Ät!
Blabarsbulle
Blabarsbulle_1
24 jan

Snurrtankar och kvällsbestyr

Oh. Pust och pä. (Som jag alltid vill skriva när det är mycket. Var kommer det ens ifrån?) Vi har en riktig ”fullt med aktiviteter på kvällarna-mycket att göra hemma-ingen tid hemma tillsammans”-period. En sådan där vecka. Ni vet. Jag har sex kvällsmöten/planeringar på sju dagar (där jag ansvarar för fika på hälften), övriga två kvällarna har vi varit på kalas, samt 50-årsfest (för moster Marlene – supertrevligt!!), vi håller på att fixa massa småfix i huset som behöver bli klara till imorgon, Jakob jobbar häcken av sig på kvällarna för att det har ”kört ihop sig”, och däremellan försöker vi andas och inte bli alltför arga på varandra för att vi är trötta/den andra inte har städat/den andra eller en själv inte har hunnit med alla punkter på listan/osv.

Men vi har utlyst undantagstillstånd fram till helgen och efter ett mindre sammanbrott igår eftermiddag så tog vi oss samman, Jakob gjorde bland annat en kanoninsats medan jag var på styrelsemöte. Och till helgen? Då har vi absolut ingenting bokat. Magiskt!!

För övrigt går jag runt och känner mig lite olustig sådär i allmänhet. Både för att januarimörkret känns lite mörkare än vanligt, men också för att det liksom snurrar massa tankar i huvudet kring allt som händer i världen. Det ligger och pyr inne i en. Känner ni samma? Låt mig lista ett par tankar:

– Donald Trump. Absolut största huvudbryandet just nu. Jag vill bara långsamt skaka huvudet och chockerat fråga hela världen ”händer detta just nu? Låter vi verkligen den här galningen bestiga en av världens mäktigaste stolar?” Det gör mig bara så matt. Jag hoppas att vi i framtiden kommer fnissa över den här ”lilla epoken då Trump var president”.

– Barnporrlagen. Har ni läst Aftonbladet och Svd´s granskning? Tiotusentals laddar ner filmer med barnporr och bara några få döms. AGERA!!!

– BB som stängs ner. Vad håller vi på med? Jag blir så otroligt frustrerad över att kvinnors hälsa alltid ska förbises, inte nog med att vi har hormonella störningar varje månad (dag?)/mens varje månad/ska bära barn i vår kropp i nio månader/kanske vara med om aborter eller missfall/ansvara för att äta p-piller och få hormonstörningar/föda ut barnet ur vår egen snippa (!!)/läka och återhämta kroppen/göra om allt igen – nu får vi inte heller plats under förlossningen utan ska gå föda-barn-i-bilen-kurser!? Det måste kunna prioriteras pengar till detta! Höj skatterna! Skit i vägrondeller, stadshus och kollektivtrafik! Det här handlar om kvinnor och barns liv.

– Människor med fanatiska åsikter. Jag har stött på flera från olika sammanhang på senaste tiden. Människor som är så otroligt säkra på sin sak och som inte kan vinnas över med argument. Människor som svarar tillbaka med ”men jag tycker så ändå”-argumentet.

”Flyktingarna kommer hit bara för att de får massa pengar” ”Nej, här är fakta, så är det inte” ”Ja, men jag tycker så ändå”.

”Trump är inte alls sexistisk, det är lögn” ”Nej, lyssna vad han säger på den här inspelningen” ”Ja, men jag tycker så ändå”.

”Feministerna vill att alla män ska dö” ”Nej, det här är vad de vill” ”Ja, men jag tycker så ändå”.

De här människorna är ju livsfarliga. Går det någonsin att nå dem?

– Glädjen över Womens march. Ryste i hela kroppen över denna enorma, fredliga, fyndiga, världsvida demonstration. Ibland bara älskar jag alla dess medsystrar som gång på gång reser sig.

Äh, jag vet inte. Så där snurrar det. Till och med för en icke-grubblare som mig själv.

Nästa inlägg ska jag ger er ett recept på blåbärsbullar som är perfekta att ha i frysen tills det kommer främmande. Bra va?

14 jan

10 månader

Tänk så är hon plötsligt 10 månader, den här ljuvliga lilla människan. Och nu för första gången slog det mig att det är helt otroligt att hon numera kan räknas som ”snart 1 år”..!? Jag vill bara bromsa tiden, för de här månaderna mellan 7-10 har verkligen varit supermysiga. Och nu ska vi inte ta ut något trotsande i förskott, men jag vill bara ha kvar den här glada, mysiga lilla personen jämt.

Nu väger hon i alla fall 9470 gram och är 73cm  lång.

Det känns som att det verkligen har skett ett litet utvecklingshopp bara sedan strax innan jul, för nu går det ju faktiskt lära henne saker! Vi övar på att trycka själv i ”ljudböckerna”, vi har bara på ett par dagar lärt oss att klappa (något som nu görs väldigt ofta och med väldigt nöjd uppsyn), och nu så börjar det närma sig med gångandet! Eller ja, framför allt står hon ganska stadigt och kan oftast sätta sig själv utan större fadäser. Sedan har vi väl kunnat räkna till en 3-4 steg innan hon glatt dråsar i famnen framför sig. Och att gå bredvid och hålla någon i handen, det klarar hon bra!

Det är inte så mycket prat än annat än mamama, något litet papa/baba och ibland ett litet ”där”. Orden kommer dock rätt slumpvist, även om jag tycker att hon bara mamamamar åt mig. Hehe.

Vår stora grej nu är ätandet. Hon har ju ätit barnmatsburkar på löpande band men sedan insåg vi härom veckan att ”mäh, nu borde hon ju bara kunna äta samma mat som oss ifall vi undviker att salta” – och från en dag till en annan så skar vi små bitar av våra rätter och volià! Barnet äter själv! Hon har knorrat lite med burkarna här i slutet, men nu sitter hon nöjt och plockar i sig de små bitarna tills tallriken är rensad (nåja, det hamnar en hel del i hakklappen också) och detta är ju väldans skönt för oss vuxna som nu alltså kan äta samtidigt i lugn och ro. Vilken grej! Från fruktsmoothies till riktiga fruktbitar också, stor succé.

Sömnen då? Hon sover fortfarande en förmiddagslur och en eftermiddagslur. Väldigt olika i längd, men alltid minst en timme vardera. Somnar strax innan 20 på kvällarna men har faktiskt varit rätt svårsövd senaste dagarna. Annars somnar hon ju direkt efter kvällsvällingen. Nu har hon blivit ledsen och velat vaggas till sömns i famnen, och det är ju verkligen ingen hållbar lösning. Men sedan sover hon i egen säng, vaknar mitt i natten för välling, somnar ofta om direkt efter men inte alltid, sover vidare i egen säng och vaknar sedan strax innan 7. Så, rätt okej natt om nu bara inte sövningen ska bli något problem framöver.

I övrigt är hon en glad filur som kan pyssla på bra själv – om man är i samma rum vill säga. Annars kryps det efter i rasande fart. Hon gillar när man busar, gör roliga ljud och ”jagar henne”, och förstår rätt bra ”nej” även om hon såklart ibland gör precis tvärtom. Det hon blir allra mest kränkt av är när man tar saker ifrån henne som hon inte får ha. Då sjuttsingen blir det dramatårar.

Vi älskar henne bara mer och mer för varje dag!

Edith 170112_1

Edith 170112_2

Edith 170112_3

Edith 170112_13

Edith 170112_7

Edith 170112_10

Edith 170112_11

Edith 170112_15

Edith 170112_19

13 jan

Före/efter i sovrummet

Nu har vi kommit till den näst sista före/efter-visning för den här gången! ”Redan!?” undrar kanske ni. Men ja, vi gjorde ju ”bara” kök, vardagsrum, hall, Ediths rum och sovrum. Så det är bara lilla hallen kvar. Inte så mycket att hurra för kanske, hehe. Men misströsta icket! Vi har ett helt hus kvar här framöver, det ska bara…. göras först. Längtar så sjukt mycket till pysselrummet.

Okej, men sovrummet då. Här har vi alltså lagt golv, målat tak, satt upp nya tapeter (visst är de snygga!?) och bytt ut hela garderobsväggen. Rivit ner de gamla inbyggda garderoberna och satt dit nya från Ikea med skjutdörr. Det ingick inte i ursprungsplanen men jag är sjukt nöjd över att vi spontangjorde det. Otroligt snyggt och prydligt bland kläder och tillbehör.

Sänggaveln gjorde vi av rå plywood för någon månad sedan och hann ha i lägenheten, och jag gillar det råa i kombination med det övrigt lite romantiska. Älskar också att vi äntligen har sänglampor!! Snygga är de också.

Sovrummet före:

Huset 2016_3

→ Under processen….

IMG_2621

IMG_2622

IMG_2624

IMG_2626

Sovrummet efter:Sovrum jan 2017_10

Sovrum jan 2017_2

Sovrum jan 2017_3

Sovrum jan 2017_4

Sovrum jan 2017_1

Sovrum jan 2017

Sovrum jan 2017_5

Sovrum jan 2017_6

Sovrum jan 2017_7

Sovrum jan 2017_8

Sovrum jan 2017_9

Sovrum jan 2017_11

12 jan

Folkes dop

Åh vad härligt det har varit att vara hemma med Edith idag, efter sex dagars arbete. Nu är det fyra dagars helg vilket är sååå skönt! Vi har grottat här inne vid kaminen eftersom snön har vräkt ner utanför, och Edith har gjort två kanonsovningar vilket i sin tur har gjort att jag har kunnat vara supereffektiv! Yeeees.

Jag har fått iväg mail och annat fix, jag har städat och röjt upp här hemma, och framför allt – jag har gjort i ordning sovrummet med sakerna som jag beställde förra veckan! Så nu bedömde jag att det ändå var så pass klart att jag kunde fota det och visa här, så imorgon kommer ett inlägg med sovrumsbilder ifall ni är sugna på att kika. Det känns nästan extra roligt med sovrum för vi hann liksom aldrig få det rummet mysigt i lägenheten. Vi hann ju bara bo där ett halvår typ innan vi blev gravida och då skulle det ju in spjälsängar och annat, så ja – piffet kom liksom aldrig.

Imorgon är det 10-månaderskoll för Edith, sedan ska vi till mormor för lunch och på kvällen är det kalas för Sarita. En klassisk toppendag!

Men innan dess vill jag bara visa några bilder från Folkes dop i lördags som blev så fint så! Strålande insats av föräldrar, präst och faddrar (hehe), och sedan supergod soppa med efterföljande tårta. Jag som ju älskar tårta av hela min själ blev således mycket glad och nöjd. Och på tal om glad och nöjd så var Folke i vanlig ordning en exemplarisk bebis, som myste på exakt hela tiden. Gull-Folkis! Vi kommer vara dina bästa faddrar!

Folkes dop jan 2017

Folkes dop jan 2017_1

Folkes dop jan 2017_4

Folkes dop jan 2017_2

Folkes dop jan 2017_5

Folkes dop jan 2017_7

Folkes dop jan 2017_9

Folkes dop jan 2017_8

9 jan

Listor och vardagsmys

Måndag! Efter en arbetshelg. Därav tystnaden. Det har varit ett helt gäng med begravningar och dop på dagarna, och sedan har vi haft fullt upp kvällstid. I fredags bjöd vi familjen på pulled chicken med mangosalsa och guacamole (har jag gett er det receptet??), och i lördags var vi bjudna på spelkväll med vännerna hos Hanna och Anton. Och igår kväll hade vi några andra vänner över på kvällsfika! Väldans trevligt alltihop. Men det gör också att måndagen känns lite mer… måndag.

Alltså hörrni. Jag är i en sådan peppande listperiod! Vad är nu detta undrar kanske ni? Jomen för mig är listor ett tecken på att energi och kreativitet är på gång. Jag vill strukturera upp! Bocka av! Jag har en akut-fix-till-huset-lista, en sovrumslista, en blogglista, en shoppa-på-stan-lista, en maträtter-jag-vill-prova-lista osv. Härligt! Det är dock en sak att göra listor, och en annan sak att hitta tiden av bocka av…. Jag menar, när ska man hinna bocka av om man hela tiden… gör listor? Nej precis.

För övrigt grämer jag mig lite över att behöva vara på jobbet dessa veckor. Jag vill nämligen inte missa en sekund av vår fantastiska lilla dotter just nu. Hon är bara så sjukt mysig och rolig att vara med (jag vet, så säger jag kanske hela tiden men det blir ju bara roligare och roligare)! Låt mig berätta om en bråkdel av alla saker jag älskar med henne. När jag pysslar på med något, tittar upp och hon bara sitter och tittar på en med världens största smile. När hon vaknar på morgonen och jag hämtar in henne till vår säng, lägger henne mellan oss, sätter på Stadens hjältar-låtar på Youtube och hon blir så lycklig att hon dansar så att hela sängen skakar. När hon lyfter upp något framför ansiktet och man säger ”men var är Edith?” och hon snabbt sänker föremålet för att kika fram och med ett brett leende vänta in vårt ”tittut!!”. När man ligger i sackosäcken i hennes rum och bara tittar på när hon pysslar på med leksakerna. Läser böcker och ”mumlar på”, med den gosiga lilla pyjamaskroppen och sprethåret som alltid är rufsigt. När hon sakta, sakta för handen mot krukan med elefantöron och formar handen, redo för att knipsa av bladen, och man säger ”NEJ”. Och hur hon då avvaktande tittar på en, för att sedan högt skratta åt mig. Alltså då krävs det alla mina ansiktsmuskler för att fortsätta vara allvarlig och säga nej. Ibland måste jag fnissa i smyg innanför tröjan. Men jag misstänker att hon ser igenom det draget.

När hon var mindre handlade det ju mest om omhändertagande, och då kunde jag tycka det var skönt att bara få rå om mig själv ibland. Och även om jag såklart fortfarande kan tycka det nu för tiden så längtar jag ju så otroligt mycket efter henne hela tiden när jag är iväg. Hennes lilla figur och hennes personlighet. Ibland är hon så gullig att jag blir alldeles tårögd. Och då är man söt, ska sägas. Blir sällan tårögd av Jakobs söthet på samma sätt. Även om det potentiellt skulle kunna hända.

Kanske.


5 jan

Före/efter i Ediths rum

Som sagt så fick jag upp lite prylar inne hos Edith igår och jag har verkligen längtat efter att få göra i ordning ett barnrum!! Det är ju så mysigt att de får ett eget litet krypin, där alla fina saker kan samlas. Jag avskydde att hennes säng stod inklämd i ett sovrumshörn i lägenheten. Med finsakerna i en låda typ.

Men nu är det där! Med lyxsängen och allt, hehe. Liksom 74 procent (statistiskt bevisat) av alla föräldrar har jag länge spanat på en sådan spjälsäng/växasäng. Och sedan fann svärmoder Lotta en begagnad på blocket i Umeå precis innan de skulle åka ner dit, och då – då slog vi till! Tur att hon ändå kan ha den rätt många år…. *försöker förmildra min konsumtionshets*

I övrigt har vi alltså behållit originalparketten men tapetserat om och målat om de inbyggda garderoberna som står till vänster. Satt nya golvlister. Och nu då lite prylar. Jag kommer säkert hinna möblera om sjuttioelva gånger, men vi börjar väl såhär ett tag.

Ediths rum före:

huset-2016_2

Ediths rum efter:

ediths-rum-jan-2017

ediths-rum-jan-2017_1

ediths-rum-jan-2017_2

ediths-rum-jan-2017_6

ediths-rum-jan-2017_4

ediths-rum-jan-2017_7

ediths-rum-jan-2017_3

ediths-rum-jan-2017_5

ediths-rum-jan-2017_8

ediths-rum-jan-2017_10

ediths-rum-jan-2017_9

Nu ser jag direkt att jag måste ställa en stor terrakottakruka med en härlig växt där på gråa bokhyllorna till höger. Det är bra att fota, då ser man bättre vad som saknas/ska bort….

4 jan

Mysdag

Åh vad vi har det mysigt! Är ledig efter ett par arbetsdagar och myser hemma med Edith. Vi håller oss inne på grund av jättekallt (ser alldeles precis en joggande människa på vägen nedanför..!? Känner för att springa ut och ropa: Dåre! Håll dig inne!) och eldar istället hela dagen. Jag frågade Jakob imorse ”ifall det var slösigt att elda länge”, men han konstaterade att det fanns massvis med ved i Arnemark så jag eldar för fullt! Känner mig som världens mysklyscha när jag spatserar runt i fina mjukiskläder och tjocksockar, och ”lägger på lite ved”.

Jag känner verkligen att jag har saknat ljuset! Både som i vårljuset men också solen-genom-fönstret i allmänhet, vår förra lägenhet var inte så ljus. Det är så väldans fint med ljuset som lyser in genom de stora fönstrena. Jag menar, titta bara?


Och så en nyvaken mysmoster:


Förutom mysandet så har jag hunnit piffa lite i Ediths rum, så jag tänker att jag gör ett inlägg som kommer upp under morgondagen. Strax ska vi nog också gå ner och handla, eftersom vi ju får frukostgäster imorgon! Vi får hoppas det finns lite ved kvar…..

Annars ser jag just nu fram emot:

 • Premiären av SKAM säsong 3 på fredag!? Aaaaah!
 • Folkes dop på lördag, jag och Jakob ska till och med få bli Folkes faddrar!!
 • Beställa saker till sovrummet och få det i ordning. Håller på att processa Jakob men han är segprocessad den rackaren.
 • Prova vår spark som Jakob bygger om. En gammal spark vi hittade bakom huset ska få en lång sittdel som rymmer både barn och mat!

Nu tror jag minsann det blir lite Fröken Frimans krig innan Edith vaknar. Hoppas ni har det bra!

3 jan

Nyårsmål

Har ni några mål för 2017? Jag har ingen supertradition kring att göra upp mål för kommande året, men om inte annat så är det ett fint sätt att reflektera en stund över det gångna året och fundera på vad man vill göra annorlunda under nästa år.

I år verkade temat bli mat och teknik. Här kommer de:

 • Lyssna mer på radio istället för att låta tv stå igång
 • Äta mer vegetarisk mat (vi måste ju bara skärpa oss och inse att argumentet ”det är gott med kött” inte längre håller. Men det är verkligen en svår vana att ändra på och man får helt enkelt försöka bättra sig allt eftersom)
 • Surfa mindre på mobilen (detta tänker jag lösa genom att ha en mobilplats i huset där den får ligga och där jag hör att den ringer eller sms:ar, övriga notiser ska vara ljudlösa)
 • Oftare ha myskläder (har fått två supersköna set i juklapp och har redan använt dem flitigt)
 • Veckohandla middagarna (detta gör vi ju som oftast, men vi tappade det under renoveringstiden. Nu har vi dock redan dragit igång med matvecka 1! Perfekt som kickstart för att återgå till vardagsmiddagarna efter alla helger)
 • Veckostäda på torsdagar
 • Läsa fler böcker

Känns väl ändå rätt överkomligt? Det ska bli ett härligt år! Båda päronen fyller 50 år här på vårkanten, förhoppningsvis blir det någon liten resa, vi är bjudna på bröllop i sommar, vi tänker pyssla på i huset och så vidare.

I övrigt ber jag för att världen ska få ett lugnare år 2017. Mindre attentat, färre naturkatastrofer och inga krig. Helst.

1 jan

Före/efter i kök och vardagsrum

Haha jag måste bara börja med att förklara för er som hann läsa sammanfattningen igår och undrade varför jag på en fråga svarade något i stil med att ”jag har haft ångestkänningar och var orolig under gymnasietiden, och mycket av det har återvänt” så var det svaret kvar från kopieringen av listan från Underbara Clara. Haha jag ser bara hur mina nära och kära förfärat undrar hur de kunde missa en sådan grej.

Okej, men nu vänner! Nu är det väl hög tid för lite före- och efterbilder! Vi börjar med kök och vardagsrum tänker jag. Sedan går vi vidare med Ediths rum och sovrummet, men där vill jag hinna få upp lite mer saker.

Vi flyttade ju som sagt in i torsdags så än är det rätt sparsmakat med typ hyllor, tavlor, osv. Men det kommer när det kommer. Jag är mest nöjd över att jag slipper leva bland kartonger.

Här kommer bilder!

Vardagsrum före:

huset-2016

huset-2016_4

huset-2016_1

→ Efter:

huset-2016_11

huset-2016_12

huset-2016_14

huset-2016_15

huset-2016_18

Kamin före:

huset-2016_20

Kamin efter:

huset-2016_19

Kök före:

huset-2016_5

Kök efter:

huset-2016_7

huset-2016_8

huset-2016_10

huset-2016_9

huset-2016_17

huset-2016_16

huset-2016_13

Lite skillnad va? Tänk ändå vad man kan göra. Det ska bli sjukt spännande att fortsätta med övriga huset sen! Pysselrummet, tvättstugan, utsidan, badrummen osv.

Men nu, nu ska vi iväg och sporta i tennishallen med släkten!

Gott nytt år allihopa!

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)