31 dec

Sammanfattning av 2017

Nyårsafton och dags att summera det gångna året, eller vad säger ni? Här kan du läsa om 20162015, 2014, 2013, 2012, 2011.

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut? 
Sprang massa lopp!! Hade ju mitt livs löpsommar. Och sprang milen under timmen. Sedan sa jag för första gången upp mig från ett jobb. Det har jag inte ens hunnit berätta, men jag byter faktiskt jobb om ett par månader – trots att jag har trivts väldigt bra där jag är. Men det nya är verkligen ett toppenjobb som jag bara måste ta! Återkommer om detta!

Genomdrev du någon stor förändring?
Ja, löpningen är väl sannerligen en förändring som jag genomdrev alldeles på egen hand. Sedan att vi äter mer vegetariskt kan väl också räknas dit.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
→ Jadå! Nu finns både Sigge och Rut!

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Lördag 2 september. Tjejmilen! Okej, det kommer jag nog inte alltid minnas hehe, men det var liksom ändå ett datum som snurrade lite i huvudet under sommaren.

Dog någon som stod dig nära?
→ Mina kusiners farmor Onny.

Vilka länder besökte du?
Inte ett enda land det här året heller, buhu… Är det något jag verkligen känner saknas i livet just nu så är det resandet. Vi har hunnit ha ett par… diskussioner kring detta här hemma senaste månaderna, eftersom vi prioriterar lite olika när det gäller det där. Jag är lite mer ”man lever bara en gång!” om ni förstår, medan Jakob gillar att spara. Slutresultatet brukar bli någonstans där mittemellan vilket kanske är tur.

Bästa köpet?
Ja ni, lite halvers att jag inte kommer på något trots att jag vet med mig att jag har haft några ”shopping-experiences” under året ändå.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min vanliga kropp, att kunna träna och bli starkare var verkligen en fröjd. Samt Jakob och Edith, som jag trivs med dem!

Saknar du något under år 2017 som du vill ha år 2018?
Tid hemma själv. Tid och inspiration för att skapa med händerna.

Vad önskar du att du gjort mer?
Rest. Känns som att jag upprepar mig här.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat på mobilen. (Ja. Samma som förra året.)

Favoritserier från året som gått?
→ Game of Thrones, Skam, Anne på Grönkulla.

Bästa boken du läste i år?
→ Har liksom förra året läst ovanligt få böcker, men Störst av allt var kanonbra!

Största musikaliska upptäckten?
Pass. Jakob är DJ i vår familj.

Vad var din största framgång på jobbet 2017?
Har haft ett ovanligt stabilt jobbår (i alla fall hösten) och har för första gången inte behövt fundera kring vad jag ska jobba med sedan. Och så nu, med det är svängningen på slutet där jag fick det jobb jag längtade efter!

Största framgång på det privata planet?
→ 
Vill inte vara en upprepande skiva och skriva om denna löpning så om jag ska skriva om något annat ”större” i vår lilla familj så har jag äntligen lagt ner min lilla firma som mest varit ett deklarations-ok (även om det ändå passerat en del pengar genom det), och sedan har Jakob startat aktiebolag. Inte för att sluta på jobbet, utan för att det passar bra när han äger en del i företaget han jobbar för.

Största misstaget?
Tror inte jag har gjort några större misstag? I så fall var det då inte tillräckligt stora för att jag ska minnas dem nu.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag skulle säga att jag har varit betydligt mer stabil i humöret i år jämfört med förra året, men det är ju rätt logiskt. Hormoner är aldrig bra för ett jämnt humör. Sedan har jag varit väldigt tacksam över det här året, där jag liksom fått hitta tillbaka lite till mig själv efter barnfödande även om jag fortfarande brottas med att kombinera vad jag själv vill göra med vad jag borde göra/vad andra vill att jag ska göra.

Vad spenderade du mest pengar på?
→ 
Knappt någonting känns det som (hehe, trots att det konstigt nog gått rätt mycket pengar också…?), vi har mest försökt spara igen efter huset och föräldraledigheter. Men shoppingdagen jag fick i födelsedagspresent av Jakob var verkligen något jag kommer minnas i evigheter!

Något du önskade dig och fick?
Träningstid! Några av mina bästa stunderna den här sommaren på stugan var när vi hade lagt Edith på kvällen, jag gav mig av på löptur i ljumna sommarkvällar med hög musik i öronen, duschade och hoppade i mjukiskläderna och sedan satte mig med övriga stugdeltagare och åt kvällsmat framför ett nytt avsnitt av Game of thrones.

Något du önskade dig och inte fick?
Resor. Längtar efter nya platser, slöa dagar med familjen, vackra vyer, värme, god mat, bad.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
→ Jag firade med ledig dag, frisörbesök, MAX-mat och sedan kalas på kvällen!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Nja, alltså vi har faktiskt haft det otroligt bra så jag har verkligen njutit de flesta dagarna! Av att kunna vara mycket ledig med Edith under våren (Jakob också) och få jobba 80 procent nu under hösten har jag njutit otroligt mycket av. Så det tänker jag fortsätta med!

Vad fick dig att må bra?
Lugn jobbsituation, lugn hemsituation med huset, och att få vara två vuxna med ett barn, att kunna turas om lite när den ena behöver vila.

De bästa nya människorna du träffade?
Kompisarnas alla bebisar som nu börjar växa upp och bli små egna personer, så otroligt roligt att se hur olika alla är.

Mest stolt över?
→ 
Utan tvekan min prestation inom löpningen. Ni som känner mig förstår vilken resa det ändå har varit.

Högsta önskan just nu?
Att vi får fortsätta ha varandra och vara friska även kommande år, plus att allt ska gå vägen med det nya som väntar.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Fortsätta sänka kraven. Tycker jag är en bit på väg, men jag vet att 2018 kommer bli ett innehållsrikt år så jag hoppas att jag kan fortsätta med det!

Nu ska vi strax åka vidare till Sjulnäs för stort nyårsfirande med vänner, jag önskar er alla ett gott nytt år!

29 dec

Skidpremiär

Alltså vilka julklappar vi har fått, av mina föräldrar fick vi exempelvis en komplett sparkfamilj med varsin spark (varav Jakobs var högre eftersom han är lång, bara en sådan sak), en barnbygel så att Edith sitter bra på den ena, och sedan en handlingskorg för den andra sparken. Underbart! Av Jakobs föräldrar fick vi bland annat en magisk gungstol som vi har suktat efter, och sedan har vi fått böcker, vaser, täckbyxor, Mateus-fat, underställ, förkläde med mera.

Edith fick också massa fint, av sin kära morbror Martin med familj fick hon skidor (tro det eller ej, han gör sitt bästa för att vi ska haka på hans skidåkningen hela familjen) och de var vi såklart tvungna att prova en förmiddag. Hon gjorde det bra! Stavföringen går väl att jobba på, men fram kom hon.

Edith skidor 171226_1Edith skidor 171226Edith skidor 171226_4Edith skidor 171226_2

 

Hon fick även en fem plus-kappa av den andra morbrodern och Sarita som vi nu kompletterat med snygg mössa och nya skor (det gick bara inte att ha den varma förskolemössan och allväderskängorna till en sådan cool jacka), samt ett IKEA-kök med tillbehör av farmor och farfar som jag nu precis har grundat ett första varv hehe. Ja jag må vara förutsägbar här, men det är ju så hemskt trevligt att göra om den typen av barninredning så att det ser ut att höra till övriga huset.

Nu har vi just vaknat till en oplanerad dag och igår hade vi en härlig lovdag hela familjen med bad på badhuset med Hantons, lunch på MAX och sedan middag och spelkväll hos Jakobs kusiner. Det är så härligt att vara lediga alla tre!

28 dec

Julhelgen

God eftermiddag! Sådär, nu är det mesta av min lilla dipp över och jag tänkte berätta om vår julhelg. Alltså, så mycket mys! Traditioner, släkthäng, tända ljus, övernattningar, tomten med otroligt fina julklappar, en Edith som har varit helt i fas och som bara verkar ha mått gott och myst på med alla hon tycker om, god mat, pyjamas. Vilken fröjd det är att ha allt det här runt omkring sig.

Vi flyttade alltså prylarna till mor och far redan fredagen, hade julmys med kompisarna i Hemmingsmark på kvällen och sedan lördag var det mysig julfrukost med tjejerna på morgonen och sedan lilla julafton och uppesittarkväll med min familj eftersom Martin, Elina, Herman och Sarita inte var med oss på julafton. Grötmiddag, jultomten, ringdans i huset och sedan uppesittarkväll med Bingolotto och sällskapsspel.

(Några spontana mobilbilder med gulltomtarna här nedan)

IMG_4524IMG_3570 IMG_7137

På julafton vaknade vi hos mor och far till ett krispigt vinterlandskap, och startade dagen med brasa, julfrukost, duschande och julkläder på. Julbön i EFS där bland annat jag sjöng, och sedan en lång och härlig julafton med mammas sida av släkten. Fullt hus, god mat, den årliga fyra-i-soffan-leken, julklappar, sällskapsspel långt in på natten. En underbar julafton!

Julafton 2017_1 Julafton 2017_2 Julafton 2017_3 Julafton 2017_4Julafton 2017Julafton 2017_5

Helgen har sedan fortsatt med firande hos Jakobs släkt och familj, samt julkonsert i kyrkan.

Ja ni, det blev verkligen ett superlativens inlägg men vad ska man göra? Hoppas din julhelg också har varit fin, och att den har innehållit precis det du har längtat efter!

27 dec

Hemma igen

Åh jag skulle ha hunnit skriva ett inlägg under julhelgens glädjetid, istället för att skriva det nu i vemodets stund när vi ganska nyss har landat hemma i soffan efter en otroligt mysig julhelg hos mor och far! Men det går ju alltid så fort?! Det är så otroligt mysig stund när man har packat ihop allt och tar med sig julklappar och julgodis och landar hos mor och far någon dag innan julafton. Allt framför sig. Och sedan kommer baksmällan efter den mysiga julhelgen som ett brev på posten. Känner ni också det? Efter-julen-vemodet?

Imorse kändes det inte så sorgligt men sedan blev det så väldigt vemodigt när jag väl kom hem här på kvällskvisten. Att det redan är över, det där som jag längtar efter så länge under hösten.

Nåja, nu har jag och Jakob börjat se en bra serie tillsammans och han är och köper snacks så det här ska nog bli bra.

Uppdaterar mer om helgen imorgon! Hoppas du har haft en härlig jul!

22 dec

Saffransskorpor

Världens enklast saffransbakverk måste ju vara saffransskorpor, det gör jag varje år. Och det känns på något konstigt sätt som att skorpor är mer lättsmält än typ bullar, en skorpa kan man ju ta lite diskret sådär till en tekopp eller efter maten. Trevlig egenskap. Och sedan är de trevliga att ha i en burk som står framme.

Det är för övrigt kul att gå tillbaka i arkivet och se hur bakning och mat verkligen är det som fokus ligger på nu (förutom vardagsgrejerna), förut var det betydligt mer ”pyssel och fix” med liksom papper och sax men snälla någon, när skulle man någonsin hinna med det? Kanske när mitt pysselrum är klart (fönstret är bytt nu, och tapet och golv finns redo, men vi väntar nog med resten till efter jul), då man kan ha pysslet framme och stänga in sig en stund.

Receptet till skorporna gjorde jag efter Leilas recept.

Saffransskorpor_2 Saffransskorpor_1

 

22 dec

Ledighet och julbok

Jag och Edith tog ju jullov i tisdags. Väldigt härligt! Är så glad att man har ett jobb där det är möjligt också, mycket tack vare kollegorna.

Men vet ni vad jag kan längta mig sjuk efter? Efter den ensamma ledigheten. Alltså missförstå mig rätt, jag älskar såklart att vara med mitt barn. Vi kan väl bara slå fast att det ena inte behöver utesluta det andra, hehe. För alltså – ledigheten man hade förut, när jag checkade ut från jobbet och hade oceaner av tid som jag styrde själv till filmtittande mitt på dagen, bokläsning, spela långa strategispel, ligga skavfötters med Jakob i soffan, sova halva dagen. Hur ljuvligt??

För må då vara att man har svårt att få tid till slappande när man har barn, men framför allt så… är man ju aldrig själv? Aldrig ifred? Alltså, jag är ju aldrig någonsin hemma utan att jag har ansvar för ett barn samtidigt, eftersom enda stunden jag är utan henne är på jobbet. Där jag absolut inte är själv. Eller så är jag iväg på något, med någon annan. Och som jag kan sakna att vara ensam ibland. Alla kanske inte har samma behov av det, men det har verkligen jag.

Jag vet ju dock att det inte skulle vara lika mysigt idag, för att den lilla filuren redan finns. Man skulle ha delat dåligt samvete för den som var med henne istället/kontra längta efter när hon kom hem. Hela poängen då var ju att man hade flera dagar av samma planlösa häng. Och inget dåligt samvete.

Ah, vad är väl en bal på slottet… Nu har man ju bara en annan typ av bal. Med fler uppfostringsdilemman och fler små fingrar som vill göra samma sak som du gör.

I min längtan beställde jag i alla fall två ”christmas books” (ja det är tydligen en genre!) förra veckan, som jag verkligen hade velat hinna mysläsa här i juletid. Har hunnit börja på den ena och är väl en 15 glada sidor in.

JulbokJulbok_1

21 dec

Juleklapp och julegran

Jag gjorde en mycket taktisk manöver förra veckan när jag insåg att jag ville ha en mysig julklappsinslagninsstund (bra ord) utan barnfingrar. Jag frågade om tjejerna var på att ha en julpysselförmiddag! Och poff så hade man anledning att ”behöva åka iväg själv” ett par timmar, och sedan på köpet få sitta i lugn och ro och surra med tjejerna samtidigt som man producerade paket. Magdalena hade också skrivit så fint på sina, så det blev vi ju inspirerade av hela bunten och var absolut tvungna att prova göra likadant.

Paketen ligger nu under granen (!) så vi ju tillslut skaffade. Och alltså, haha 149 kronor på Coop för ett monster till gran! Vad har hänt mina senaste gran-fria år, som jag minns det från när man bodde hemma så fick man verkligen vara glad om granen hade typ fyra grenar som det gick att hänga något på (oavsett om den var köpt eller huggen), och att mamma gick och vred för att hitta den minst-fula-sidan. Och nu ska man knappt rymmas i sitt eget hem för en vanlig billig rödgran? Haha. Kunde knappt fota för att jag inte kunde backa så långt att man såg hela dårskapet. Men ja, rätt fint blev det ändå. Än är det inte så mycket piff i den, men det får nog komma med åren.

Så, klapparna ligger i alla fall redo och klara i en korg bredvid (nåja, Jakobs är inte färdiga men han är vuxen och får hantera detta själv). Tycker det är roligt när man hinner slå in dem ett par veckor innan så att de får vara dekoration ett tag, och inte bara slås in precis kvällen innan.

Hur går det själva med julklapperiet?

Julklappar_1 Julklappar_5Julklappar_3Julklappar

21 dec

Julgodis

Det blev faktiskt några julgodissorter även i år! Insåg att jag skulle hitta enklaste möjliga sorterna så att jag slapp momentet ”stå och röra i kastrull och behöva vänta på att det stelnar/kokar tillräckligt länge/bubblar lagom mycket”. Det var smart. Speciellt också eftersom jag ju inte är så förtjust i det godiset heller, alltså kola och knäcken.

Så, jag hittade fyra recept (alla på ica.se!) som alla var typen tre-moments-godis. Perfekt.

Här kommer handlingslistan till dessa fyra recept:

 • 2 dl florsocker
 • 150 turkisk peppar
 • 300 g marshmallows
 • 340 g geléhallon
 • 200 g mörk choklad
 • 2 msk smör
 • 1/2 dl kolasås
 • 4 dl cornflakes
 • 200 g mörk, ljus eller hälften vardera
 • pepparmintarom
 • 200 g riven koks
 • 1 burk kondenserad mjölk (ej karamelliserad!)
 • 2 msk kokosmjöl
 • nötmix med bär från OLW

Julgodis

Och ja, jag köpte alltså själv fel mjölk och kom på det först när jag hade gjort bollarna… Så de blev något sliskigare än vad jag tror tanken var, men tänk – då var det tur att de är så enkla att göra så att jag lätt kan göra en ny omgång om jag vill. Tur va!

Det jag gjorde var i alla fall:

Snöbollar med polka

Hallon- och lakritsmarshmallows

Cornflakesgodis

Minchokladbräck med nötter

De där hallonlakrits-grejerna blev faktiskt riktigt härliga, de var nog också de som var stökigast att göra på grund av allt kladd men väldigt trevliga när de var färdiga.

Det här hinner ni lätt innan jul om ni vill hinna det!

Julgodis_4 Julgodis_3 Julgodis_2 Julgodis_1

20 dec

Saffransbullar

Just ja, jag hade ju lovat att ge receptet och visa de härliga bullarna jag gjorde härom veckan! Kanske mina bästa bullar någonsin, alltså utseendemässigt?? Ni vet ju att jag inte gillar att göra bullar egentligen. Sedan blev de tyvärr lite stora och på något sätt var det som att de tappade lite i smak av det (och lite finess, man gillar ju små nätta bullar), jag vill ju att det ska vara mycket av det mojsiga i mitten men det blev mest… bröd. Det är för övrigt också därför jag gör ”vanliga” bullar med fyllning och inte lussekatter. Gillar fyllning.

Hur som helst, receptet jag använde kom från ingen mindre än Roy Fares, och det var några moment – men ett enkelt recept att följa i övrigt! Och nej, ni behöver nu inte titta så jättemycket på hans bild av bullarna, det är väl klart som korvspad att han gör snyggare bullar än mig. Han är ju proffs. Och allt handlar faktiskt inte om yta!! …eller om smak!!

Saffransbullar

20 dec

Avbockat

Ah! Jag ligger efter. Bilder ligger på lager för att publiceras här men efter att ha varit i princip ensamstående med lilla damen senaste dagarna eftersom Jakob har förberett en stor invigning som han jobbat med så har punkten ”sätta-sig-vid-datorn” hamnat efter både ”försöka-städa-upp-i-hemmet” och ”försöka-bocka-av-det-jag-vill-hinna-göra-innan-jul”. Men nu sover Edith och tar igen de typ två timmarna hon var vaken inatt mellan 3-5 (fattar ingenting? Inte ledsen, inte sjuk, bara inte trött?), och Jakob har kompat ut eftermiddagen innan han ska vidare ikväll (sedan får han också förhoppningsvis lite julefrid).

Så därför tänker jag nu bara göra en bunt med inlägg och peppra med fram till jul. Ingen vill ju ha julgodistips efter julhelgen, det förstår ju alla.

En första punkt som jag kanske är en av få som fortfarande har kvar på min lista är julkorten. De beställdes faktiskt i god tid där i slutet av november, men lyckades sedan ändå bli nästan-bortglömda och skickades först förra veckan. Och jag har dragit ner lite på antalet också, inser att det nog främst är några glada familjemedlemmar som vill ha dem hehe. Kortet blev också något snabbfotat. Men vet ni, jag tänker att det blir jul ändå. Eller vad tror ni?

Julkort 2017Julkort 2017_1

13 dec

Jullista

→Pepparkakor eller lussebullar?
Lussebullar. Är faktiskt inte så lyrisk över pepparkakor, skulle mycket hellre välja en vanlig havrekaka.

→ Skumtomtar eller knäck?
Skumtomtar. Knäck är döden för mina tänder. Mycket sällan jag utsätter dem för det.

→ Julkorv eller julskinka?
Julkorv? Om man får säga prinskorvar så röstar jag för det. Annars är tunna julskinkor med både senap och äppelmos (ja, jag lovar) på en macka också väldigt trevligt.

→ Revbensspjäll eller Janssons?
Ah, inga favoriter något av det men kanske ändå Janssons med ett kokt ägg.

→ Glögg eller julmust?
Absolut julmust! Älskar julmust! Både som matdryck och tillsammans-med-snacks-dryck. Glögg ställer jag mig neutral till.

→ Ge eller få?
Både och, är verkligen förtjust i att tänka ut, köpa, slå in och sedan få se när personerna öppnar paketeten. Men gillar också att få paket själv, gillar liksom överraskningen och att någon har tänkt ut just det här till mig. Är glad åt att min familj inte har börjat föreslå att ”kan vi inte skiiippa julklapparna nuuu”, fy vad tråkigt. Det behöver inte vara dyrt och det behöver framför allt inte vara många julklappar men jag tänker inte sluta med dem.

→ Favoritjulfilm?
Det finns bara två som jag vill se varje jul, The Holiday (otippat….) och Love Actually (inte heller otippat).

→ Favoritjulkalender?
Oh, som liten hade jag nog svarat Pelle Svanslös eller Julens hjältar, men som vuxen tycker jag förra årets (Selmas saga) innehöll det mesta när det gäller scenografi, spänning och julstämning.

→ Favoritjullåt?
Lyssnar väl på det mesta, det handlar mer om tillfälle – när man i slutet av julgudstjänsten på julafton står upp och tillsammans med hela bönhuset sjunger O helga natt så att det fullkomligt dånar, då vet man att det är jul.

→ Favoritjuldoft?
Oj, svårt. Mandarin och nybakta lussebullar kanske!

→ När är det dags att pynta?
Typ veckan innan första advent, så att man är redo för julmys innan dess!

→ När får man ha gran?
Precis när man vill, vi skulle nog ha skaffat den i helgen om vi hade hunnit, eftersom man vill hinna njuta av den fram till julhelgen då vi ändå flyttar till mor och far. Men nu blir det nog till den här helgen istället.

→ När öppnar man presenter på julafton?
Vi öppnar alltid på kvällen, det ironiska är att vi öppnar tidigare nu när man lika gärna hade kunnat vänta (typ vid 18-snåret), men vi öppnade senare när vi var små och då var det så läääääänge tills tomten kom.

→ Vad är bäst med julen?
Oh, det mesta, gillar anledningen och temat till att pynta och baka, gillar stämningen och alla trevliga evenemang under december, sedan älskar jag såklart julhelgen med både familjeövernattningen hos mor och far, julkalasen, ledigheten som till skillnad från sommaren inte innehåller någon press utan bara får innebära pyjamas, sparkturer, brasa och filmer mitt på dagen.

→ Det sämsta med julen?
Att den är något kort och att man inte är så mycket ledig tid innan jul. Skulle gärna ha semester några veckor i december också. I år går jag faktiskt på jullov redan tisdag 19e vilket ju känns lyxigt, att inte behöva stupa i soffan först kvällen innan julafton. Nu ska vi hinna gotta oss i stämningen medan vi fortfarande har julhelgen framför oss!

→ Vad ska du göra på julafton?
Vi ska vara hos mor och far med ena brodern samt större delen av mammas släkt! En klassisk tipptopp jul, och första julafton som Jakob är med ju! Haha vi var ju på olika ställen varje julafton fram till Edith föddes och förra året började vi med julafton på Dahlbäckssidan. Så nu är det bara att visa sina bästa julaftonstraditioner. Tror ni jag kan lura honom att klädkoden är ”din mest kitchiga jultröja”?

→ Nyår då?
Då har några vänner dragit ihop till stort nyårbaluns med massa folk som vi både känner och inte känner, så det blir väldigt trevligt!

→ Tror du att det blir det en snöig jul?
Jamen vi får väl hoppas. Tycker prognosen är god! Än ligger snön tungt på marken.

12 dec

Julmys med dottern

Dagarna går väldans fort nu, speciellt under den här superhelgen. Väldigt många roligheter, med bland annat den otroligt trevliga Umeå-vistelsen! Vilken lyx att få åka iväg med bästisar ett dygn sådär! Sedan var söndag en riktig in-i-kaklet-dag, ska jag klocka den åt er?

8.00-10.00 Duscha oss alla, förbereda mötet, handla, packa för hela dagen.
10.00 Julfrukost på EFS Bergsviken
11.00 Adventsgudstjänst som jag var mötesledare för
12.30 Stora Feta Julfikat som vi har varje år tillsammans med ett gäng vänner, den här gången blev det en snabb dagtidsvariant!
15.00 Julbord med familjen och mormor på Storstrand
18.00 Julkonsert med Hortlax gospel på Storstrand
19.30 Övning med en tillfällig julkör
21.30 Hemgång

För övrigt körde Edith en egen show på konserten, haha. Som jag skrattade åt den här orädda lilla figuren. Hon hade fått stå bredvid mormor i kören när de sjöng i bönhuset på lördagskvällen, mycket nöjd, men den här konserten var ju liksom med en stor gospelkör och fullsatt 500 pers i en stor sal. Hon satt med oss i bänken men sedan sista låten så stod det barn i ”korridorerna” mellan bänkarna och dansade så Edith anslöt till dem. Och plötsligt så hade hon slunkit igenom barnklungan och stegade fram mot scenen. Stod nedanför och betraktade en stund innan hon bestämmer sig och snabbt tar tre snabba kliv i trappan upp på scenen, ställer sig i mitten, vänder sig mot publiken och klappar glatt takten med händerna ovanför huvudet, mycket nöjd. Röjig gospellåt, lilla Edith i sin julklänning och julrosett framför den gigantiska kören, vänder sig ibland mot kören, vinkar igång dem, fortsätter klappa takten. Haha alltså dåren.

Hon blev ju såklart exakt hela lokalens mittpunkt, och den nu stort leende kören lät henne gladeligen stå kvar. Sedan tågade alla ut till musiken och Edith såg något bekymrat på innan hon snabbt tog handen på pianisten och följde med i ledet. Hahaha…

Vi bakade ju bullar förra helgen och det börjar verkligen vara mysigt att hänga med henne och göra aktiviteter. Hon kan ju ändå vara med, även om lyssnandet inte alltid är helt klanderfritt. Men det är så roligt att ha någon att göra julmysiga saker med! Sedan kan man ju njuta av att göra saker själv också, hehe, i lugn och ro. Speciellt när det är potentiellt varma-eller-vassa-saker-som-stressar-en-hela-tiden-när-hon-är-nära. Knäck och paketinslagning håller jag alltså för mig själv.

Julbak Julbak_2 (1) Julbak_3 (1)

5 dec

Tisdag

Vad har du på dig idag?
Min standardklädsel i hösttider. Mjuka strumpbyxor, mjuk längre klänning, kofta och sjal runt halsen. Och fotriktiga vinterskor.

Vad lyssnar du på idag?
Kanske braskar man på med lite julmusik. Annars är det väl P1 i bilen. Är ingen storlyssnare, av varken pod eller musik (ja, förutom julmusiken) nu för tiden.

Vad är du på för humör idag?
Jamen ändå, är alvedonfri för första gången på nästan två veckor. I övrigt känner jag väl lite mer vardagslunk än vad jag hade önskat såhär med hela december framför mig, och det tror jag beror på att  jag ligger minus på sovkontot. Men ser väldigt mycket fram emot helgen!

Vad ska du göra ikväll?
Jag ska hämta Edith på förskolan (bästa stunden på dagen), sedan är vi bjudna på middag hos Hanna och Anton och sedan ska jag vidare på styrelsemöte. Bra tisdag ändå!

Helgens planer?
Åh, tackar som frågar. På fredag ska vi till Umeå med kompisar på en barnfri miniweekend med show, mat och hotell, lite lördagsshopping och sedan hem och gå på julkonsert. På söndag blir det annat med bland annat lite hemligheter, men det är upplagt för en riktig kanonhelg.

Veckans fundering?
Funderar mest på ytliga tingest eftersom jag både ska klippa mig samt fräscha upp bryn och fransar i veckan. Skulle således också vilja ha några nya plagg inför decembers alla festligheter men var en sväng på stan igår och hittade ingenting alls som jag ville ha? Sorgligt. När man har lillplånkan redo och allt. Måste gå en vända till i veckan tror jag.

2 dec

Adventsmys

Kära vänner, jag är tillbaka. Jag har verkligen varit under isen senaste veckan, otroligt deprimerande. Men så igår kände jag ändå att alvedonen verkade på riktigt så att jag faktiskt inte hade ont, och idag vaknade jag för första gången efter att ha sovit en hel natt. Prisad vare Gud!

Och alltså, när man har känt sig helt utschasad en längre tid (nåja, sju dagar….) så blev jag alldeles pirrig över att ha tillbaka energin så igår gjorde jag en riktig jul-genomgång av huset, jag och Edith åkte in till stan och införskaffade lite nödvändiga jultingest och vi kunde pynta, städa och tvätta undan efter veckans förfall. Och nej mamma, inte en storstädning à la dina mått med fönstertvagning och skurning, men åtminstone röja undan allt som låg framme.

Så imorse när jag fick kliva upp i vårt städade och adventspyntade hem, tända ljusen och sätta på julmusik innan jag och Edith kröp upp i soffan för julkalendern (inte speciellt julig än tyvärr…?) – då kände jag livet rusa i mig. Fy sjutton så härligt att vara ”frisk”. Sedan har dagen varit fem plus med mysig julfrukost (gröt och limpsmörgås), lussebullsbakning med Edith (återkommer med det, tror bullarna kan ha blivit fantastiska) samt en sväng till stan med hela familjen för mer shopping (där inte ens Jakob tappade lusten) samt lunch. Och nu är bullarna i ugnen och ikväll kommer några kompisar över. Välkommen tillbaka livsglädjen!

Angående julpyntet förresten så kände jag mig faktiskt ganska osäker igår, vi har ju inte så många avställningsytor så det finns ju inte så mycket platser att göra juliga stilleben på precis. Jag kände liksom att jag ville pynta mer men inte hade någon mer stans att pynta? Vandrade omkring och flyttade något här, ändrade något där. Och ja, nu är det som det är. Men bara stjärnor i fönstrena och granris i krukorna istället för elefantöron kommer man ju rätt långt med. Någon ljusslinga här och där. Lite rött. Och sedan såklart julgranen.

Hur tidigt får man ta in den?

Julpynt_3Julpynt_8 Julpynt_9 Julpynt_10 Julpynt

Det här är för alla som gillar IE6 och Opera på Nintendo Wii.

Tyvärr kommer den här siten att se väldigt tråkig ut i för er så du gör nog bäst i att byta webbläsare. Chrome eller ett PS4 är mitt förslag.

Frågor på det?:)