10 tips för dig som vill springa trail!

 1. Börja försiktigt!

  Kör lite kortare pass, när du börjar springa i skogen. Även om mjuka stigar är snällare mot lederna, behöver både leder, ligament och (mindre) muskelgrupper anpassa sig till den mer tekniska löpningen. Annars är risken stor att man t.ex. trampar snett.

 2. Skoval vid traillöpning.

  Det är skillnad på grepp mellan vanliga löparskor och trailskor. Men om man inte sprungit trail tidigare kan man springa med vanliga löparskor, så länge det inte är extremt tekniska stigar eller offtrail. Om man efter ett tag känner att man ”fastnat” för stig- och/eller obanad löpning kan det vara bra att köpa ett par skor med mer mönstrad sula. Tips! Icebug/metalldubb funkar strålande även på sommaren!

 3. Lyft blicken!

  Försök lära dig att titta en bit fram på stigen. Det är lätt som nybörjare att stirra ner på marken, precis där man ska sätta fötterna, men det bästa är om man har framförhållning och vet hur marken ser ut en bit framför sig.

 4. Strunta i tempot!

  Är man van att springa en asfaltsmil i t.ex. 5,00-tempo, måste man vara medveten om att en mil i skogen inte kommer gå lika snabbt. Troligtvis inte ens i närheten av lika snabbt (särskilt inte om du är ovan). När jag springer i skogen brukar det gå minst 1 min långsammare/km. Ibland 2, 3 eller 4 km långsammare/km, beroende på hur kuperat och tekniskt det är!

 5. Gå i uppförsbackarna.

  Är det väldigt kuperat tjänar du ingenting på att ta ut dig uppför. I värsta fall blir du bara tröttare och orkar inte trycka på när det väl planar ut (eller ”rulla på” nedför).

 6. Klädval vid traillöpning.

  Ha gärna på dig långa tights, alternativt shorts och högre kompressionsstrumpor (om det är varmt). Dels minskar risken att få fästingar, men du skyddar framförallt benen från rivsår, från grenar och sly.

 7. Ha med dig telefon!

  Eller säg åtminstone var du har tänkt att springa. Telefonen har räddat mig många gånger. Inte för att jag har skadat mig allvarligt (tack och lov) utan att jag vid ett par tillfällen faktiskt har varit lite vilse. Att kunna ringa (eller som i mitt fall, om man har sändning) kunna kolla kartan och lokalisera sig är guld värt!

 8. Bra att ha med sig, vid långa trailpass!

  Om du börjar vara ute längre än 1,5 timme, kan det vara bra att ha med sig proviant. En vätskeryggsäck (jag har nog tipsat om min absoluta favorit tidigare – Ultimate direction Ultra Vesta), något lätt att äta. Testa vad som funkar för dig, kanske banan, russin, nötter eller nötcreme? Och några ”varv” toapapper. Man vet aldrig hur magen reagerar när man springer länge och äter/dricker. Mossa funkar, men…

 9. Utmana dig själv!

  Känns det läskigt att springa på okända ställen? Våga sticka av på en okänd stig, även om du bara springer 500 meter och sedan vänder. För man kan ALLTID vända och springa tillbaka. Eller spring i skogspartier som du vet inte är oändligt stora. Kanske bostadsområden och vägar runtomkring, så även om du skulle springa lite vilse, kommer du alltid ut någonstans där du känner igen dig.

 10. Njut!

  Självklart kan man köra intervaller eller fartlek i skogen. Men låt de vanliga distanspassen och långpassen gå långsamt. Långsammare än du tänkt dig t.o.m.! Ta in naturen och allt de vackra. Få ett lugnt sinne. Man behöver inte ha så bråttom här i livet.

Läs Claras julklappsinlägg, där hon tipsar om träningspass och vikten av att TA SIG TID.
Och Ida bjuder på Länkkärlek i sin julklapp. Kan det någonsin blir fel, liksom?

En riktigt GOD JUL önskar jag er! 🙂

7 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.