7 tips att vandra med hund

Har ni funderat på att fjällvandra för första gången? 
Eller har du fjällvandrat förut, men funderar på att ta med dig din hund / skaffa en vandrarkompis på fyra tassar? Här är mina tips till dig, vad du behöver tänka på när du ska fjällvandra med din hund. Har du frågor; kommentera eller maila mig. 🙂

 

 • Förbered hunden inför vandringen

  Se till att den verkligen har fått en chans att träna upp muskulatur och kondition. Även om tempot inte är särskilt högt när man fjällvandrar, måste det finnas en muskeluthållighet som klarar en längre tids påfrestningar.
  Love har sedan tidigare ett personlängsta på 36 km löpning, under en och samma dag. Och det är något vi har byggt upp under ett par års tid. Det gjorde att planen för att fixa 15 km vandring per dag, inte kändes orimlig.

 • Ha bra utrustning till hunden

  • Halsband, sele och/eller klövjeväska

   Antingen har man en bra sele (t.ex. Active sele  eller en Y-sele från Hurtta), alterntivt ett smidig, ”snällt”  halsband (inget stryp/halvstryp). Fördelen med halsband är att man kan kombinera det med en klövjeväska om man vet att hunden orkar bära sin egen mat.
   Hundar får gå lösa i fjällen vissa perioder och under förutsättning att man har bra pli på sin hund. Andra perioder och/eller platser råder koppeltvång. Kolla vad som gäller dit du ska åka!

  • Skydd för tassarna.

   När vi vandrade i Grövelsjön behövdes inga tasskydd, däremot hade vi funderingar på att införskaffa det när vi åkte till Jotunheimen. Nu blev det aldrig så och det gick bra ändå. Lite stenigt vid ett par partier, men inget som hon verkade ha ont av. Hade vi däremot bestigit Glittertind (som den allra första planen var) hade det varit att föredra.

  • Hopfällbar matskål

   En mjuk matskål (använd den även vattenskål om ni inte passerar ett vattendrag på ett tag) som sedan går att packa ner i något litet fack, eller hunden egna klövjeväska.

  • Regn-/värmetäcke

   Beroende på vilken tid på året man vandrar, samt hur känslilg hunden är, kan det vara bra att ha med sig ett värmetäcke.

 • Ha med tillräckligt med energi

  Oavsett hur mycket eller lite de äter hemma kommer energiförbrukningen se helt annorlunda ut under en vandring.  De äter med största sannolikhet betydligt mer, vilket inte är konstigt med tanke på att de rör sig nästan hela dagarna. Tänk dock på att dela upp måltiderna, så de slipper äta ett fåtal, stora mål.
  En del hundar kan trots rörelsen vara lite ”kinkiga” med maten, under vissa delar av vandringen, men erbjud mat varje gång ni stannar så brukar de äta så småningom.

 • Avmaskning och pass. Samt kolla vad som gäller i fjällen/Nationalparker!

  Ska du vandra /ha med dig hunden utanför Sverige (t.ex. Norge) krävs avmaskning för dvärgbandmask, strax innan avfärd. Detta ska styrkasi hundpasset, som även det behövs för svensk registrerade hundar som passerar gränsen (även till fots).
  Vandringsleder som går i eller igenom nationalparker kan det vara hundförbud. Kolla upp vad som gäller innan ni reser dit.

 • Se till att hunden har skydd från vind och regn

  Det är nog väldigt olika hur man ser på det där med hundar och närhet. Love är definitivt en familjemedlem (inte ”bara” en hund) men däremot får hon inte sova i varken sängen eller soffan hemma och detsamma gäller ute på vandring.  Hon sov i förtältet bland väskor och vandringskängor och trivdes bra med den något kyligare luften. (Hon har ju både husky och samojed i sig).
  Antingen kan hunden sova inne i tältet, i förtältet eller, om man vill/vågar i närheten under t.ex. ett vindskydd.

 • Ha en ras med bra förutsättningar

  Det är lätt att tro att man måste ha en stor hund för att kunna ta med den på vandring. Jag har nog sett alla sorter, när vi har varit ute. Nu senast, i Jotunheimen kom det en liten krabat (tyvärr) minns jag inte rasen, men matten berättade stolt att hunden älskade att vandra, trots sin mindre kroppshydda och ääälskade det.
  Det man ska tänka på är kanske mer fysiska begränsningar, som väldigt korta ben (basset), sämre andningsförmåga (mops) osv.

  Love är ju en salig (men fantastisk) blandning; Schäfer, Husky, Border Collie, Samojed, Rotweiller och Dalmatiner. Jobbande raser? Eh, japp! 😉

 • Myggmedel för hund?

  Vi hade behövt det i Grövelsjön. Stackars Love fick såå många myggbett under magen, när vi gick genom en av dalarna.
  Det verkar dock inte finnas något bra myggmedel för just hundar. Däremot rekommenderas att hålla sig i rörelse. Om man stannar kan man lägga någon handduk eller liknande över hunden, för att skydda de utsatta delar.
  Det finns även tips om att man kan använda tjärsalva, eller göra sin egen hundmyggsprej genom att koka upp vatten och blanda i rosmarin, vitvinsvinäger,  vitlök och lite citronsaft.

14 kommentarer

 1. Jag vill så gärna ha en vovve. Hade en sibirian huskey när jag var liten <3 Äldsta dottern vill mycket hellre ha en katt då hon ännu inte blivit så förtjust i hundar på grund av en stor slickande boxer… Kan man ha en katt med sig på fjället också? 🙂

   1. En fråga bara, vad menar du med rätt kattsort? Jag har vandrat med mina perser och det har gått utmärkt, dem har travat på tack vare förberedelser innan.

 2. Bra tips! Och vad roligt det låter att vara ute och vandra med sina kompisar! Har funderat på det flera gånger och en dag kanske det händer. 🙂

 3. Hej jag har en clumber spaniel och i framtiden vill jag ta med honom ut och vandra:) jag undrar är det en lämplig hund att vandra med?

  1. Hej Michelle!
   Jag har ingen egen erfarenhet av just den rasen (eller likvärdiga spaniel´s). Men av det lilla jag har läst verkar det vara en hund som är förvånansvärt tuff och rörlig, i förhållande till sitt utseende. Det bästa är nog att kolla med liksinnade, som provat att vandra med sina hundar. Eller kanske kolla med din kennel.
   De allra flesta hundar kan vandra, bara man tänker på att anpassa turen efter deras förutsättningar. 🙂

 4. Hej, tänkte bara fråga lite med maten till hundarna. Jag har hört att man ska ge mat sällan under vandringen för att undvika tarmvred? Är det något du hört?

  Sen tänkte jag bara nämna att ”alla” bör ha klövjeväska på sin hund under längre vandringar. De klarar 20-25% av sin kroppsvikt och våra 2 klarade att ta all sin mat, sparade oss totalt 7kg i vikt 🙂

 5. Hej!
  Har en fin tjej på 25kg som är blandning på amstaff, retriver, malamute och bulldog (ser ut som en amstaff på älgben 😂).
  Vi ska fjällvandra i april/maj är tanken och i dagsläget planerar vi att ta med hunden.
  I dagsläget går vi promenader på 1,5-2mil med henne delvis lös i skog (så hon springer en hel del). Detta fixar hon galant men samtidigt är det en annan terräng i fjällen. Hur förbereder vi henne på bästa sätt så att hon ev orkar bära en del själv?
  Tips på sele (till mig så jag inte behöver hålla kopplet), väska till hunden och skor till hunden? Med vänlig hälsning, Ronja och Natiri.

 6. Jättebra tips och information! Har en rottweiler jag brukar vandra dagsturer med! Men vill börja ta lite längre turer. Tips på hur man gör med hunden gällande tält? Något tips på klövjeväska som fungerar bra? Är en djungel med olika väskor!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.