Vad innebär det egentligen, med en vilodag?

Det är egentligen inte en sida jag tycker om hos mig själv, Men efter flera års träning återkommer jag ofta till samma typ av tankar. Och det är svårt att bryta den där specifika tankevurpan. Vad jag syftar på? Det här med vad som är träning. Och hur en vilodag ska se ut. 

För att det ska räknas som träning (i mitt huvud) behöver jag känna att jag har tagit ut mig ordentligt. Är det lugna långpass, ska de helst överstiga 14-15 km för att jag ska vara trött i kropp (och knopp).
Och är det vanliga distanspass ”måste” de vara minst 5 km. Det känns liksom inte som någon idé att byta om och duscha för 3 ynka km…

Tankens vana!

Jag vet ju att det är fel att tänka så. Att 3 km alltid är bättre än inget!
När jag  började springa var ju 2-3 km standard och jag var supernöjd med det. Det är märkligt hur man vänjer sig vid sträckor och flyttar sina mentala ”okejanden”…

Något annat jag är dålig på är aktiv vila.
Vilodagarna i sig brukar jag sällan har problem med. Det vill säga, jag gör annat, de dagarna jag inte tränar.
Hittar på saker med barnen, glider runt på stan, netflixar i sängen osv. Däremot är det oerhört sällan jag gör det där som ofta räknas som aktiv vila. T.ex. ger mig ut på ett jääättelugnt löppass. Eller tar en rask promenad.

Doften av liljekonvalj!

Därför tog jag mig i kragen igår.
Eller kragen och kragen. Men jag passade på att njuta lite extra av naturen. Eftersom jag inte hade någonting inplanerat, samt att det var min barnfria vecka; Så blev det att traska i skogen! Så oerhört härligt och kravlöst.

Första buketten liljekonvalj sedan tonårstiden (tror jag?! Vad tusan?) plockades dessutom och fick följa med hem. Det doftar så himla gott i köket hemma nu.  ☺️

Vad tänker ni kring vilodagarna?
Blir det ofta stillhet, eller mer aktiva saker?

2 kommentarer

  1. Intressant det där! 🙂 För mig innebär en vilodag vila från aktiviteter där jag använder muskler under en längre tid eller får upp pulsen avsevärt. Jag tar max en lugn promenad på vilodagarna. Men allt eftersom jag blir mer tränad så kan jag tänka mig att en superlugn cykeltur kanske också kan rymmas i en vilodag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.